Lørdagsrevyen.

Lørdag hadde Lørdagsrevyen et innslag om barns manglende rettssikkerhet i mobbesaker og store huller i den nye mobbeloven. Jeg har vært inne i denne saken i mange år og den føyer seg inn i rekken av tusenvis av alvorlige og langvarige mobbesaker over hele vårt langstrakte land. Familen må stå frem anonymt fordi trusselbildet er så høyt. Det er det i mange mobbesaker. Familer trues til taushet godt hjulpet av bygdedyret som mates av mennesker som sier det må være noe galt med den familien som rammes. Dermed legitimerer man mobbingen og ingen griper inn.

Vi trenger en radikal holdningsendring i dette landet om hva barn skal tåle på skolen og vi trenger en stor debatt om offentlig omsorgssvikt. Det kommer før eller senere til å tvinge seg frem. Vi trenger slike spydspisser som denne familen her som kan skape endringer til beste for hele fellesskapet. Vi trenger et solid lovverk som ikke er fullt av huller. Vi trenger et lovverk som beskytter barna og ikke de som unnlater å følge lovverket og ta de omsorgsoppgaver de har på alvor. Dette gjelder i skolen og i barnevernet. Svikten er total her på begge sider. Skolen skulle tatt tak og hjulpet begge. Barnevernet skulle vært inne og hjulpet den som mobbet på et langt tidligere tidspunkt. Når det ikke skjer svikter det offentlige Norge de oppgaver de har når de overtar foreldreansvar for barna mens de er i skolen eller under oppsyn av barnevernet.

Dette ansvaret er ikke en gang de som jobber i skolen eller barnevernet seg bevisst. I et foredrag fra barnevernet i Kristiansand sist kommunestyre kom dette tydelig frem. De snakket om barnedrapet på Sørlandssenteret og om fylkenmannens knusende kritikk i den saken. Saken går nå i Kristiansand Tingrett. Barnevernet selv var ikke klar over før rapporten at de hadde det hele fulle ansvar her. Det er det samme vi sliter med å få skoler og kommuner til å forstå i mobbesaker. De vil ikke ta innover seg hvilket ansvar de faktisk har. Fylkesmannen er ikke til hjelp for å få inplementert loven i skoler og kommuner heller. Siden de fikk muligheten til å sanksjonere mot skoler og kommuner fra 1.august 2017 har ingen kommuner fått dagsbøter. Det handler ikke om at sakene ikke er alvorlige nok. Det handler om holdninger og tette bånd mellom klageinstansen og kommunene og kjennskap og vennskap. Vi trenger en uavhengig, nasjonal klageinstans som står på barnets side og viser nulltoleranse mot mobbing. Da først vil endring skje.

Saken fra Lørdagsrevyen har klare paraleller til barnedrapet i Søgne.

I mange år har jeg hatt tilgang på dokumentasjon som kan knyttes til det som etterhvert ble et drap. Søgne kommunes administrasjon har hatt tilgang til de samme dokumenter og mere til. Da denne boken kom var ingenting som sto der overraskende på meg. Den var en bekreftelse på det jeg allerede visste. Når barn ikke får hjelp i tide kan noem bli drept. Det kommer til å skje igjen og igjen til vi tar de rette grep.

Derfor trenger vi slike spydspisser som denne familien her som vil endre lovverket på sikt og måten vi tenker rundt disse sakene. Når man lager lover med en harelabb og ikke konsekvensutreder eller lytter til de som har skoen på blir resultatet deretter. Så tusen takk til familien, advokat Kjærvik, FMM, Barneombudet og til slutt Utdanningsdirektoratet som også så galskapen i dette. Det førte til at kunnskapsministeren nå varsler en helt nødvendig lovendring. Den kommer for sent for denne familen, men kan redde mange barn og familier i fremtiden. Endring koster, men for å få det til er vi avhengig av at noen er villig til å betale denne prisen. På sikt skaper dette et bedre samfunn for oss alle.

Med ønske om en super onsdag til alle der ute👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s