Lucca bella, byen i mitt ❤️

I går forflytter vi oss til Toscana for å begynne vår vandring på via Francigena eller frankerveien som vi sier på norsk. Den er blant de eldste pilegrimsledene, men mer ukjent enn caminoen til Santiago de Compostela i Spania. Den fikk navnet frankerveien fordi der var det fransktalende folk som startet å bruke den.

Veien går fra Cantebury i England til Roma i Italia. Veien ble brukt av pilegrimer, handelsreisende og eventyrere. Veiene ble brukt av mange og var en forløper til turismen vi ser i dag. Vårt første møte med veien ble her i Lucca. Vi ble møtt av vår svenske guide for dagen, Rebekka. Hun var levende opptatt av historie og tok oss alle med storm. 40% av de som gikk frankerveien var kvinner.

Lucca var et av stoppene for der var det mange sykehus og her kunne man få vekslet penger.

Dette var det første sykehuser pilegrimene møtte da de kom inn vestporten. I dag er det ikke lenger et sykehus, men porten er bevart.

Vi har vært i Lucca før, første gang var i 2012 på en rundtur med banken. Vi falt pladask og dro tilbake med Tove og John i 2014. Da leide vi en leilighet med eget grilloråde og basseng rett utenfor byen og hadde 14 herlige dager her. Det var helt fantastisk å komme tilbake til denne lille sjarmerende middelalderbyen.

Her er vi innom Napoleonsplsssen, hans søster regjerte her i hans sted i 11 år før de begge ble sendt i eksil på øya Elba.

Lille Lucca by har 100 kirker og vi besøkte en av dem, domen. Mange av kirkene er nå gjort om til andre formål enn kirkelige. Blant annet som bibliotek og konserhus. Det må jo kalles gjenbruk.

Det var mange vakre glassmalerier i kirken og et i taket reflekterte lyset på gulvet i kirken. Det var den reneste spotlighten. Ei lita jente løp inn og ut av dette lyset og prøvde å fange det. Hun så ut som en lysengel der hun sto og satt i spotlighten. Vi var mange som ikke klarte å ta øynene fra henne der hun lekte med lyset. Min bedre halvdel synes det var helt fantastisk og sa: ser man det de høyere makter sørger for at regnbueflagget er til stede i kirken. Det må bety at det er plass til alle i kirken.

Dette er fra den eldste bymuren. Det er laget tre murer etterhvert som byen har utvidet seg. De to første er revet, men det står rester igjen.

Lucca har en helt inntakt bymur på 4,4 kilometer. Her kan man sykle, løpe, gå, ha picknick eller bare finne seg en benk å sitte på.

Etter omvisning var det tid for lunsj på et lokalt osteria og maten smakte.

Du får ikke et måltid uten pasta her i Italia.

Italia har mye god husmannskost å by på. Dette var nydelig og utrolig mørt.

Spisestedet lå rett i nærheten av amfiteatro.

Etter lunsj var det frislepp og Lucca har mye å by på, også shopping. Ikke minst er Italia et shoppingmekka for menn og her kan du gjøre kupp på dresser. Min bedre halvdel kjøpte seg dress, tre slips og to pikeskjorter til den nette sum av 1600 kroner.

Vi sto og betalte da jeg observerte to menn i vårt følge som sto og vindusshoppet. De var helt overveldet av prissjokk. Jeg fikk dem til å forstå at de måtte komme seg inn i butikken for å shoppe. De fikk hanket inn konene sine og opp trappene for de. Da var jeg blitt kalt inn i butikken igjen for å velge blant tre slips. Da jeg fikk høre de kostet ti euro per stykk var det ikke noe å lure på. Vi tar alle tre sa jeg og sånn ble det. Da jeg senere traff en av konene til de andre to sa hun: eg har ei høna å plukke med deg. Å sa jeg fikk han kjøpt noe? Å ja da enda mer enn din sa hun og så lo hun. Han trengte det. Mann nummer to hadde også handlet. De var skjønt enige om at hvis jeg skulle bytte yrke kunne jeg bare bli innkaster i en butikk😂😂

Etter all denne shoppingen var det godt å kjøle seg ned med litt spritz før vi booket inn på hotellet utenfor bymurene.

Etter å ha installert oss på hotellet, fått oss en dusj og nye klær gikk ved ned og bestilte taxi til Lucca. I det vi skulle til å kjøre avsted kom den nybakte kommunerepresentanten fra Sestri Levante med frue og hev seg inn i drosjen sammen med oss. Per Svein fortalte at vi skulle på en times operakonsert i en av kirkene som vi hadde gått forbi tidligere om dagen. Kirken har konserter fra 7-8 hver kveld 360 dager i året. Det er musikk av høy kvalitet og i dag var det Luccas store sønn Puccini som sto på programmet. De hadde egentlig ikke tenkt det, men bestemte seg for å ha et åpent sinn og etterpå sa de dette er noe vi kommer til å huske. Så det lønner seg å ha et åpent sinn.

Et flygel og to fantastiske stemmer kan gjøre en aften om til noe helt fantastisk. Da denne tenoren sang Nesson dorma dultet gemalen meg i siden for at jeg skulle se at hårene hadde reist seg på armene hans og jeg kjente på det samme. Kirken var stappfull. Skal du til Lucca må du få med deg dette. Det er ulike konserter hver dag. Vi fikk et ekstranummer og det var O sole mio. Da sopranen briljerte med stemmen og holdt tonen i det uendelige kokte det i den lille fullstappede kirken i Lucca.

I dag går turen videre langs frankerveien i Chianti og vi skal besøke San Gimignano før vi booker inn på hotellet i Siena i kveld, hvor vi skal sove de tre siste nettene.

Ha en nydelig lørdag der ute🌹

En kommentar om “Lucca bella, byen i mitt ❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s