9. April, mormor og niese Mias bursdag.

9. April handler ikke bare om krigsutbrudd i min familie. I 1912 ble min mormor født på denne dagen. Mormor slet med en bipolar lidelse i alle år så lenge mamma kunne huske. Med psykiske lidelser på den tiden fulgte det mye skam og skyld. Dette skulle hemmeligholdes og ikke snakkes høyt om, noe som forsterket problemet. For mamma og hennes søsken var det tøft å vokse opp med mormors sykdom, hemmelighetene og skammen. Mamma slet med sine opplevelser i oppveksten helt til demenståken forskånet henne fra dem. Mormor var så preget av sine traumer at de ødela barndommen for hennes barn også.

Mamma sa at mormor ble utsatt for seksuelle overgrep i oppveksten og fortalte meg om hva hun mente hadde skjedd. Det forklarer jo mormors sykdom og oppførsel for seksuelle overgrep var enda mer tabu på den tiden enn nå. Jeg husker at mormor ikke var snill med mamma, jeg likte det ikke, men som barn er man prisgitt de voksne man har rundt seg.

Jeg fikk med meg det meste av det som skjedde, men selv hadde jeg et personlig og godt forhold til min mormor. Mormor var mormor og hun var grei med meg. Jeg fikk være med å hjelpe henne på kjøkkenet og fikk skrelle poteter blant annet. Jeg sto på en stol ved oppvaskbenken og var såre fornøyd med det. Mormor lagde verdens beste klæppsupp, lapskaus, rømmegrøt, vafler og fyrstekake.

Mormor hadde en brun parykk som jeg stelle med å gre alt det jeg ville. Hun hadde et syskrin med ben på som var fylt med knapper i alle verdens farger. Jeg fikk holde på å sortere å leke med dette alt jeg orket. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang fikk kjeft av henne selv om mamma fikk. Vi flyttet fra Kyrksæterøra ca tre år før mormor døde av kreft i underlivet. Det var heller ikke noe som skulle snakkes høyt om. Det var også et tabu. Jeg deltok sammen med mamma og mine brødre i mormors begravelse. Det jeg husker best fra den er tårene som trillet ned fra bestefars kinn. De gjorde et voldsomt inntrykk på meg og jeg syntes forferdelig synd på ham.

For 16 år siden i dag ble min yngste niese, mitt yngste tantebarn født på samme dag som mormor. Mia skulle egentlig tas med keisersnitt på tante Gros bursdag den 10. April.Men Mia og kanskje mormor ville det annerledes for Mia hun ble født på oldemors dag. Jeg syntes det var stas. I dag sender jeg noen varme tanker til mormor og mange gratulasjoner til niese Mia. Gaven kommer når vi er hjemme igjen. Bildet under er av mormor og meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s