Helene sjekker inn på Modum bad.

Til frokost i dag så vi et av opptakene jeg hadde tatt opp og i dag falt valget på Helene sjekker inn på Modum bad. Programmene hennes i denne serien er fantastiske og bidrar til å knuse unødvendige tabuer. Alle har vi en fysisk og psykisk helse som varierer gjennom et langt liv med det vi erfarer og utsettes for. Svært få har problemer med å snakke om sin fysiske helse. Det er litt vanskeligere for ikke å si umulig for mange å snakke om egen og andres psykiske helse og det er synd for det er en naturlig ting og noe vi alle har.

Denne gangen handlet det om angst og angstbehandling. Temaer som ble tatt opp der var panikkangst, traumer og PTSD, temaer vi i vår familie har kjent på kroppen i snart 15 år. Hjernens to viktigste oppgaver er å sørge for at vi får i oss mat og at vi overlever. Alarmsystemet i hjernen er helt nødvendig for at vi skal overleve når farer truer. Det er når dette alarmsystemet henger seg opp og ikke skrur seg av at vi får problemer. Angst, traumer og PTSD er helt normale konsekvenser etter å ha opplevd livstruende hendelser og hendelser som truer vår integretet og overlevelse. Disse normale overlevelsesreaksjonene kan på sikt når de ikke slipper tak begrense våre liv i alvorlig grad.

I tillegg til dette kommer skammen, skammen for ikke å mestre alt det omverdenen forventer av oss. Å ta seg sammen, slik de ofte får høre, hjelper ikke og gjør bare vondt verre. Derfor er dette folkeopplysning av ypperste merke og alle bør se dette programmet. Der ser man også at det er håp, ved hjelp av små skritt. Ingen er mottakelig for behandling før de er trygge. Det handler om trygghet, gode og trygge relasjoer og reguleringsstøtte. Det finnes bare en vei ut og det er gjennom følelsene. Små skritt i riktig retning. Man kan ikke gape over for mye av gangen.

Etter å ha sett programmet ble jeg virkelig klar over hvilken stor bragd Robert har klart de siste fire årene. Babysteps, en ting av gangen, små skritt hver eneste dag, to skritt frem og et tilbake. Det var veldig tungt i starten, men gradvis ble det lettere. Det å fokusere på muligheter fremfor problemer, det friske fremfor det syke, på alt han har klart fremfor alt som gjenstår har gitt enorme resultater. Ved hjelp av små skritt har han gått syvmilssteg. Det handler om tett og tettere oppfølging fra fastlege, strukturdame og aller mest oss foreldre som har banet vei i hjelpeapparatet og ellers. Som har lært oss å legge lista lavt, etter evner og kapasitet, men likevel hatt forventninger til ham og visst at han kan klare det umulige. Det umulige tar bare litt lengre tid.

I dag går det veldig bra og stadig bedre, men traumene er der og dag for dag integreres de inn i den friske delen. Overlevelsesdelene kan vi ikke kjempe i mot, de er kommet for å bli. Ved at vi alle aksepterer traumet holder de seg i ro. Da kan vi jobbe oss igjennom det vanskelige og integrere det i det friske ved å føle oss igjennom det bit for bit. Det finnes triggere og kroppen husker om vi vil eller ei og da er det godt å ha ei verktøykasse på lur. Her om dagen var Robert på trening og møtte en av de som hadde mobbet han som verst. Kroppen reagerte momentant. Han hadde truffet ham der før, men holdt seg langt unna og forsøkt å bevare roen å holde ut. Folk flest forstår ikke hva dette koster. Denne dagen snakket den tidligere mobberen til Robert og spurte: hvordan går det med deg Robert? De fikk en fin samtale selv om kroppen reagerte og sto i giv akt. Han som hadde mobbet kunne fortelle at han var kommet seg ut av rushelvete og at han gikk til møter hos NA. Robert meldte oss etterpå og skrev at han kjente angsten pumpe, men at møtet hadde vært svært hyggelig. Og på denne måten går det bedre og bedre dag for dag med små museskritt. Åpenhet om dette temaet er svært viktig og det angår langt flere enn vi liker å tro. Derfor håper jeg Helene med flere fortsetter å lage slike program som gjør verden til et enda bedre sted for oss alle❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s