Det finnes mange bÞker om mobbing pÄ markedet. Ikke alle er like gode, noen legger til og med stein til byrden. Og er det noe mobbeutsatte familier ikke trenger sÄ er det mer skyld og skam. Jeg vil her anbefale de bÞkene jeg selv har hatt og har nytte av.
Dette er ei fagbok skrevet av en av landets dyktigste mobbeforskere, han er stor ogsÄ pÄ internasjonalt nivÄ. Erling Roland heter han og boken heter mobbingens psykologi. Den forklarer godt hva som skjer og hvilke mekanismer som settes i sving.
Denne boken er skrevet av Tanja Wibe- Lund og handler om en mobbesak fra virkeligheten. Den viser i all sin gru hvordan mobbing fortsetter langt inn i voksenlivet nÄr voksne ikke griper inn og stanser det som skjer, selv om de vet hva som foregÄr. I tillegg har boken en god del matnyttige opplysninger om blant annet forskning. SprÄket er lett Ä lese for alle.
Denne boken har jeg skrevet selv fordi jeg lette hÞyt og lavt etter den da vi selv sto i samme sak i 2003-2005. FÞrste del av boken er historien sett fra mitt stÄsted frem til dommen blir rettskraftig. Del to er en selvhjelpsbok for foreldre og andre om hvordan man gÄr frem for Ä hjelpe barn i mobbesaker. Jeg sveiper ogsÄ innom temaene senskader og rettslige prosesser.
Det mobbes ikke bare pÄ skolen, men ogsÄ pÄ de fleste arbeidsplasser her i landet. Mobbeatferd fortsetter om den ikke stanses pÄ et tidlig tidspunkt.
Denne boken er skrevet av Bitte Vatvedt. Hun varslet om mobbing pÄ arbeidsplassen og ble dermed utsatt for mobbing og en forferdelig heksejakt. Hun mistet til slutt bÄde jobben og helsa selv om hun vant frem i retten. Boka illustrerer godt de samme mekanismene og de samme skadene som vi ser i mobbesaker i skolen. Den viser ogsÄ med all tydelighet at mobbing ikke bare rammer den som er direkte utsatt, men hele familien.
Denne boken anbefales ogsÄ. Da Robin SchÊfer varslet om alvorlige feil og mangler i etterforskningen av Monikasaken ble han utsatt for lignende heksejakt. Han holdt ut og sto i det, men ofret sin egen helse og en elsket arbeidsplass for Ä gjÞre det han visste var rett. Monikas morder ble til slutt tatt og dÞmt. Mor fikk erstatning og barnets rettsikkerhet ble ivaretatt. Alt takket vÊre SchÊfer. De ansvarlige slapp unna slik de alltid gjÞr.
NÄr man lever med sÄ mye posttraumatisk stress og er i alarmberedskap hele tiden vil det gÄ ut over sÞvnmÞnsteret. Da kommer man inn i en ond sirkel av stress, smerter og sÞvn. Dette er noe bÄde de som er direkte utsatt og deres familer sliter med. Alarmknappen er pÄ hele tiden. Boka er helt fantastisk og lett Ä lese. Alt er godt forklart. Det siste innen forskning er med og man fÄr gode tips for Ä avhjelpe situasjonen. Boka er bÄde informativ og lÞsningsorientert.
Denne boken er skrevet av Oda Rygh og er full av gode rÄd til ungdom som sliter. Oda har selv en psykisk diagnose og deler raust av rÄd som hun selv har fulgt med hell.
Denne boken er skrevet av Nille LauvÄs og hennes psykolog. Nille overlevde bombeattentatet i regjeringskvartalet 22 juli 2011. EtterpÄ fikk hun diagnosen PTSD. Stadig flere som har opplevd mobbing fÄr denne diagnosen. Boken er velskrevet og lett forstÄelig og gir masse hÄp. Med rett behandling kan man bli symptomfri Ä leve et godt og normalt liv.
Dette er en fin bok som beskriver hvordan det er Ä leve med PTSD. Det er fjorten ulike historier og ulike grunner til diagnosen, men historiene er allikevel sÄ like. Den var pÄ mammutsalget i Är og den kan nok fortsatt fÄs tak i i en bokhandel nÊr deg.
SÄ til det viktigste av alt nemlig hÄpet. Vibeke Lohne forsker pÄ hÄp. Da hennes mann ble uhelbredelig syk med hjernekreft fikk hun bruk for alt hun hadde lÊrt. HÄpet verken kan eller skal noen ta fra oss. Om det handler om et hÄp om at de vonde dagene skal gÄ over, om at senskadene skal bli til Ä leve med eller hÄpet om en verdig dÞd, sÄ er det like viktig. Historien i boka er lett overfÞrbar til de som lever i mobbehelvete eller sliter med senskader. Forskningen blir dratt frem og hÄpet stÄr der som en fyrlykt og viser vei fremover mot bedre tider. En perle av en bok og en sterk historie.
Ada Sofies datter ble drept i Baneheia. EtterpÄ fikk hun diagnosen PTSD. Dette er en bok om sorg og postraumatisk vekst og om det Ä reise seg igjen nÄr det verst tenkelige rammer deg. Det handler om Ä velge et godt liv Ä skape en mening i det meningslÞse. Boka er full av gode tips og verktÞy for Ä skape seg et godt liv.
Dette er ei forholdsvis ny bok. Den kom i 2017. Den handler om posttraumatisk vekst og det Ä endres gjennom smerte. Jeg holder pÄ med den nÄ. I prologen stÄr fÞlgede: posttraumatisk vekst gjÞr vondt. Posttraumatisk vekst er ingen oppskrift eller quckfix. Postraumatisk vekst kan skje brÄtt eller langsomt. Posttraumatisk vekst handler om Ä Äpne seg for endring. Posttraumatisk vekst skjer ikke automatisk dersom man har opplevd noe sorgtungt og livsomveltende. Posttraumatisk vekst krever en vilje til Ä mÞte verden pÄ ny. Etter at det forferdelige har skjedd. à gÄ i gang med en gjenoppbyggelse av seg selv som person, uten Ä skulle skape en replika, en kopi, av den man var, vil kunne fÞre til at man blir annerledes. Annerledes pÄ en god mÄte.
God lesning og en flott lĂžrdag Ăžnskes alleđđ