Anbefalt litteratur til mobbeutsatte familier📚

Det finnes mange bøker om mobbing på markedet. Ikke alle er like gode, noen legger til og med stein til byrden. Og er det noe mobbeutsatte familier ikke trenger så er det mer skyld og skam. Jeg vil her anbefale de bøkene jeg selv har hatt og har nytte av.

Dette er ei fagbok skrevet av en av landets dyktigste mobbeforskere, han er stor også på internasjonalt nivå. Erling Roland heter han og boken heter mobbingens psykologi. Den forklarer godt hva som skjer og hvilke mekanismer som settes i sving.

Denne boken er skrevet av Tanja Wibe- Lund og handler om en mobbesak fra virkeligheten. Den viser i all sin gru hvordan mobbing fortsetter langt inn i voksenlivet når voksne ikke griper inn og stanser det som skjer, selv om de vet hva som foregår. I tillegg har boken en god del matnyttige opplysninger om blant annet forskning. Språket er lett å lese for alle.

Denne boken har jeg skrevet selv fordi jeg lette høyt og lavt etter den da vi selv sto i samme sak i 2003-2005. Første del av boken er historien sett fra mitt ståsted frem til dommen blir rettskraftig. Del to er en selvhjelpsbok for foreldre og andre om hvordan man går frem for å hjelpe barn i mobbesaker. Jeg sveiper også innom temaene senskader og rettslige prosesser.

Det mobbes ikke bare på skolen, men også på de fleste arbeidsplasser her i landet. Mobbeatferd fortsetter om den ikke stanses på et tidlig tidspunkt.

Denne boken er skrevet av Bitte Vatvedt. Hun varslet om mobbing på arbeidsplassen og ble dermed utsatt for mobbing og en forferdelig heksejakt. Hun mistet til slutt både jobben og helsa selv om hun vant frem i retten. Boka illustrerer godt de samme mekanismene og de samme skadene som vi ser i mobbesaker i skolen. Den viser også med all tydelighet at mobbing ikke bare rammer den som er direkte utsatt, men hele familien.

Denne boken anbefales også. Da Robin Schæfer varslet om alvorlige feil og mangler i etterforskningen av Monikasaken ble han utsatt for lignende heksejakt. Han holdt ut og sto i det, men ofret sin egen helse og en elsket arbeidsplass for å gjøre det han visste var rett. Monikas morder ble til slutt tatt og dømt. Mor fikk erstatning og barnets rettsikkerhet ble ivaretatt. Alt takket være Schæfer. De ansvarlige slapp unna slik de alltid gjør.

Når man lever med så mye posttraumatisk stress og er i alarmberedskap hele tiden vil det gå ut over søvnmønsteret. Da kommer man inn i en ond sirkel av stress, smerter og søvn. Dette er noe både de som er direkte utsatt og deres familer sliter med. Alarmknappen er på hele tiden. Boka er helt fantastisk og lett å lese. Alt er godt forklart. Det siste innen forskning er med og man får gode tips for å avhjelpe situasjonen. Boka er både informativ og løsningsorientert.

Denne boken er skrevet av Oda Rygh og er full av gode råd til ungdom som sliter. Oda har selv en psykisk diagnose og deler raust av råd som hun selv har fulgt med hell.

Denne boken er skrevet av Nille Lauvås og hennes psykolog. Nille overlevde bombeattentatet i regjeringskvartalet 22 juli 2011. Etterpå fikk hun diagnosen PTSD. Stadig flere som har opplevd mobbing får denne diagnosen. Boken er velskrevet og lett forståelig og gir masse håp. Med rett behandling kan man bli symptomfri å leve et godt og normalt liv.

Dette er en fin bok som beskriver hvordan det er å leve med PTSD. Det er fjorten ulike historier og ulike grunner til diagnosen, men historiene er allikevel så like. Den var på mammutsalget i år og den kan nok fortsatt fås tak i i en bokhandel nær deg.

Så til det viktigste av alt nemlig håpet. Vibeke Lohne forsker på håp. Da hennes mann ble uhelbredelig syk med hjernekreft fikk hun bruk for alt hun hadde lært. Håpet verken kan eller skal noen ta fra oss. Om det handler om et håp om at de vonde dagene skal gå over, om at senskadene skal bli til å leve med eller håpet om en verdig død, så er det like viktig. Historien i boka er lett overførbar til de som lever i mobbehelvete eller sliter med senskader. Forskningen blir dratt frem og håpet står der som en fyrlykt og viser vei fremover mot bedre tider. En perle av en bok og en sterk historie.

Ada Sofies datter ble drept i Baneheia. Etterpå fikk hun diagnosen PTSD. Dette er en bok om sorg og postraumatisk vekst og om det å reise seg igjen når det verst tenkelige rammer deg. Det handler om å velge et godt liv å skape en mening i det meningsløse. Boka er full av gode tips og verktøy for å skape seg et godt liv.

Dette er ei forholdsvis ny bok. Den kom i 2017. Den handler om posttraumatisk vekst og det å endres gjennom smerte. Jeg holder på med den nå. I prologen står følgede: posttraumatisk vekst gjør vondt. Posttraumatisk vekst er ingen oppskrift eller quckfix. Postraumatisk vekst kan skje brått eller langsomt. Posttraumatisk vekst handler om å åpne seg for endring. Posttraumatisk vekst skjer ikke automatisk dersom man har opplevd noe sorgtungt og livsomveltende. Posttraumatisk vekst krever en vilje til å møte verden på ny. Etter at det forferdelige har skjedd. Å gå i gang med en gjenoppbyggelse av seg selv som person, uten å skulle skape en replika, en kopi, av den man var, vil kunne føre til at man blir annerledes. Annerledes på en god måte.

God lesning og en flott lørdag ønskes alle👍📚

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s