Mobbing minner om organisert kriminalitet.

Når barn og unge mobbes står det ofte en gjeng bak og trekker i trådene uten at de voksne skjønner hva som skjer. Mobbing minner om organisert kriminalitet og det var slik det var i Roberts tilfelle. Dette er et mønster man ser igjen i mobbesaker.

Vi kontaktet Roberts fastlege da vi ble klar over mobbingen av Robert fordi vi tenkte at det ville være godt for ham å snakke med et menneske med mobbekompetanse og taushetsplikt. Allerede etter en time hadde hun kartlagt omfanget av mobbingen. 21. november 2003 skrev hun følgende i Roberts journal:

Svært alvorlig mobbehistorie. Robert trives på skolen, flink i matte og mange andre fag. Leser lekser og liker det. Leser bøker er sporty og sosial. Kamerater han har vokst opp sammen med oppfører seg svært negativt nå. Det ser ut til at andre med mindre ressurser og kognitivt dårligere stand bruker vold og negativ adferd som virkemiddel. Skolen makter ikke å rydde opp i dette. De personer Robert beskriver kjenner jeg og vet at de har en svært negativ oppvekst, kognitivt svake og lite skoleflinke. De opptrer som en slags mafia, skolen lar dem få lov til det. Foreldrene og Robert vil skifte skole. Jeg er overrasket over at skolen ikke klarer å ta tak i dette.

Skolen etterforsket ikke Roberts sak på en ordentlig måte selv om det forelå tilstrekkelig dokumentasjon på det som foregikk og meldingene var mange. De manglet den grunnleggende kompetansen på hva de skulle gjøre for å etterforske mobbesaker. I tillegg var de voksne for feige til å tørre å ta tak i dette.

Vi fikk til slutt hjelp fra politiet til å stanse mobbingen. Etter at Robert ble overfalt av en gjeng på bussen i slutten av oktober 2004. Politiet kalte inn 15 ungdommer med foreldre til avhør hos dem. Saken ble grundig etterforsket og det kom tydelig frem at det var flere enn Robert som fikk merke mobbingen fra disse gutta. Foreldrene deres fikk tilbud om å delta i et foreldrenettverk og foreldre til 11 av dem takket ja til dette. Til alt hell var det foreldre til de som plaget Robert mest. Politiet snakker et språk som barn og foreldre forstår og de har nulltoleranse for denne typen oppførsel Robert ble utsatt for. Dette språket bør de som jobber i skolen lære seg.

Politiet fant ut hvem som sto i ledelsen for gjengen og satte inn støtet der. Det er slik skolen også må jobbe i slike saker. Resultatet av etterforskningen ble at det ble reist tiltake og straffesak mot de to lederne i gjengen. Takket være foreldrenettverket gikk foreldrene nå hardere på sine sønner med det resultat at alle tilsto det de hadde vært med på. Dette gjorde det enklere for oss i den påfølgende rettssaken, da vi bare skulle være vitner og ikke trengte tenke på det med bevis. De to det ble reist sak mot fikk betingede fengselsdommer med en prøvetid på to år. I tillegg ble de bøtelagt. Takket være politiet opphørte mobbingen av Robert.

Innad i slike gjenger er det knallhard justis, og hvis du ikke deltar i mobbingen, risikerer du å bli mobbet selv. Da er det lett å forstå hva valget blir. Vi har snakket med fler av de som var med på å mobbe Robert i ettertid. De bekrefter alle den knallharde justisen innad i gruppen. Dette skaper store problemer for alle de involverte barna. Og det er viktig at de voksne er klar over dette og griper inn for å stanse det som skjer. I alle klasser, i alle gjenger finnes det et hierarki. Og i all etterforskning er det viktig å kartlegge dette mønsteret. Det er ikke alltid de voksne vet hvem det er, det kan godt være lærerens favoritt, men barna vet alltid hvem som leder an.

Det er viktig å være på vakt mot gjentakende episoder. Hvis et barn er utsatt for mange episoder som involverer ulike personer er det lett for de voksne å tenke at dette barnet kommer bort i mye rart. Det viser seg ofte å være feil, det er en stor sannsynlighet for at dette barnet utsettes for mobbing og at det står en gjeng bak. Det finnes ikke grenser for hva barn kan utsette andre barn for om ikke adferden stanses.

Jeg har snakket mye med hun som var etterforskningsleder i Roberts sak. Vi har i løpet av de siste årene blitt omgangsvenner. Hun er enig i min konklusjon at hvis denne atferden ikke hadde blitt stanset hadde de mest sannsynlig til slutt lykkes med å ta Roberts liv. Det er en forferdelig tanke. Det er viktig at alle voksne, foreldre og de som arbeider i skolen er klar over dette mønsteret. Det er derfor helt avgjørende at de som jobber i skolen får den nødvendige kompetansen på dette området og at de lærer seg å etterforske og stanse all mobbing. Skolene må også bli mye flinkere til å be politiet om hjelp i mobbesaker. Man skal gjøre absolutt alt for å stanse mobbing i skolen.

Da vil jeg ønske folk der ute en fin tirsdag❄️❄️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s