Hva er mobbing?

Mobbing er et stort samfunnsproblem. I skolen mobbes omtrent 60 000 barn i året og tallene holder seg stabile. På norske arbeidsplasser mobbes mellom 100 – 300 000 mennesker alt etter hvilke kilder vi bruker. Et betydelig mørketall må også påregnes. Norge ligger på Europatoppen i mobbing. Til sammenligning kan vi ta en kikk på Sverige hvor det bor dobbelt så mange mennesker som i Norge. De har halvparten av den mobbingen vi har, men de har gjort noen grep vi bør lære av. Det er imidlertid ikke dagens tema.

All denne mobbingen gjør stor skade og koster samfunner og den enkelte mye. Dan Olweus sin defininsjon er den vi går etter i Norge og den er internasjonal. Den dekker godt hva mobbing er.

Med mobbing mener vi gjentatt negativ eller ondsinnet adferd fra en eller flere mot noen som har vanskelig for å forsvare seg. Systematisk utestenging eller gjentatt ubehagelig erting er også mobbing.

Mobbing har tre viktige kjennetegn:

• oppførselen er ondsinnet og rammende.

• Den pågår over tid.

• Det er ubalanse i styrkeforholdet, fysisk eller psykisk eller begge deler.

Altfor ofte tror andre at de kan definere hvem som blir mobbet. Det er feil også etter loven. Det er viktig å understreke at opplevelsen av mobbing er subjektiv. Definisjonsretten ligger hos den som føler seg utsatt for mobbingen.

Mobbing er overgrep og kriminalitet og kan føre til traumer og senskader og varig invaliditet. Mobbing er som en psykisk voldtekt som setter preg både emosjonelt, psykisk og fysisk. Mange dropper ut av skole og arbeidsliv etter å ha opplevd mobbing. Mange driver med selvskading, har dårlig selvtillit og et elendig selvbilde. Det er også mange som sliter med selvmedisinering og får store psykiske problemer etter å ha opplevd mobbing.

Vår fremste mobbeforsker nasjonalt og internasjonalt, Erlend Roland, sier at forskning viser at det er forferdelig tøft å være pårørende til mennesker utsatt for mobbing. Bortsett fra alvorlig sykdom, er det å leve med eller ved siden av mobbing en av de største belastninger noen kan ha. Det er som å leve med sorg. Det tar mye energi, det er mye bekymring, og det tar mye krefter. Vi er mange som kan skrive under på nettopp det.

Riktig god tirsdag ønskes alle der ute.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s