To vanlige feil i mobbesaker.

Når det kommer til å etterforske mobbesaker på skolen er det ofte to grove feil som går igjen.

• Man spør den som mobbes hvorfor han eller hun mobbes.

• Man spør den som mobbes om han eller hun ønsker at man går videre med saken.

Når det gjelder det første punktet er dette spørsmålet med på å snu hele saken på hodet. Det er ikke slik man finner ut hvorfor mobbing finner sted. Det finnes absolutt ingen grunn til å mobbe andre. Det er ikke den som mobbes som sitter med skylden i en mobbesak. Det er den eller de som mobber. Mobbing er uakseptabelt uansett hva slags grunn den som mobber påberober seg å ha. Det er ofte tilfeldig hvem som plukkes ut til å bli mobbet og alle kan risikere å bli utsatt for dette.

Hvis man ønsker å finne ut hva som skjer og hvorfor, må du spørre den som mobber hvorfor han eller hun gjør det. Det er her du finner svaret på hvorfor mobbing skjer.

Barn mobber alltid for å oppnå noe. Det være seg status, tilhørighet og følelsesmessig kontroll. Mange mobber også fordi de er redde for den knallharde justisen innad i gruppa. De er redde for å havne i samme sotuasjon som den som mobbes, noe de ofte har god grunn til å være. Det er aldri den som mobbes som er feil, det er handlingen som er gal. Når man har funnet ut hvorfor barn mobber, må de voksne sette inn tiltak som stanser overgrepene.

Den andre grove feilen er å spørre den som mobbes om saken skal tas videre. Barnet skal aldri bli satt i en slik situasjon at de må ta en slik avgjørelse. Det å sette barnet i en slik situasjon er et overgrep i seg selv. Barn skal ALDRI ta en slik avgjørelse. De fleste vil da svare nei fordi de er redde for represalier, og de frykter at mobbingen da vil eskalere. Det har de all grunn til å være redde for. I følge opplæringsloven har ikke barn opplysningsplikt (viktig punkt i Lilandssaken) om sine opplevelser. Saken kan meget godt etterforskes uten at skolen vet absolutt alt eller at barnet medvirker. Om skolen har mistanke er det nok til å iverksette etterforskning. Etter loven skal de gjøre nettoop det. Mobbedommene sier også at de som mobbes har krav på å få gå i fred. Tiltakene skal rettes inn mot den eller de som mobber og deres familie. Omtrent halvparten av de barna som utsettes for mobbing forteller det aldri til noen. Det skal vi voksne alltid ha i bakhodet når vi går inn og etterforsker mobbesaker.

Det som er på det rene er at når mobbing meldes eller ved mistanke om mobbing har de ansatte undersøkelsesplikt. Det betyr at de må ha samtaler under fire øyne med hver eneste elev i klassen og det må gjøres med diskresjon. Barna vet godt hva som foregår, og under slike taushetsbelagte samtaler vil man kunne finne ut hva som foregår uten at det barnet som utsettes for mobbing medvirker. Det avgjørende er at det man finner ut under slike samtaler blir behandlet med respekt og at taushetsplikten blir overholdt. Her syndes det mye. Man skal ikke sette barn i en situasjon der de risikerer å bli uthengt som sladrehanker. Når man finner ut hva som skjer og omfanget av det som foregår skal man ha samtaler med den eller de som mobber og deres famile. Man skal gi klar beskjed om at man vet hva den eller de holder på med. Og at du vet hva som foregår. Man skal gi tydelig beskjed om at dette er mobbing og det er helt uakseptabelt. Mobbingen skal stanse umiddelbart og den som mobber skal ha tett oppfølging i lang tid fremover. Oppfølgingen skal vare til lenge etter at mobbingen er stanset. På bakgrunn av det man finner ut under undersøkelsen skal man lage en tiltaksplan rettet mot den eller de som mobber med mål om å få stanset mobbingen øyeblikkelig. Det er dette som er nulltoleranse i praksis.

Til dere som har vinterferie denne uken vil jeg si god ferie, til alle vil jeg si ha en nydelig mandag der ute.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s