Barneombudets rolle i mobbesaker.

Hver eneste dag får jeg henvendelser om likt og ulikt i mobbesaker. Bare i går fikk jeg tre slike og det er helt vanlig selv om jeg nå har trappet ned. Det går ikke en dag uten at jeg ber noen ta kontakt med fylkesmannen som er klageinstansen i mobbesaker. Nesten like ofte ber jeg familier ta kontakt med Barneombudet.

Barneombudet har fått en utvidet rolle som partshjelper, noe som betyr at langt flere kan få hjelp av dem i mobbesaker. Barneombudet er aktivt inne i mange saker jeg kjenner til og de yter god hjelp og støtte til barn og deres familier. Barneombudet ønsker at flere barn og unge skal kontakte dem i mobbesaker. Slik at de skal få nødvendig hjelp og støtte, men også for at barn og unge skal få eierskap til sin egen sak. Barneombudet ønsker også å komme i kontakt med barn/unge/voksne som forbereder eller er involvert i mobberelaterte rettsaker. Det være seg straffesaker eller sivile søksmål som erstatningssøksmål. Derfor sender jeg alle som er inne i slike saker videre til Barneombudet. De kan være partshjelpere og støtte barn og familer å komme med gode råd og veiledning også i juridiske spørsmål. Mitt råd til dere som sliter, kontakt barneombudet.

Her kommer seks viktige poeng fra mobbedommene:

Elevenes opplevelser skal tas på alvor. Det er barnets subjektive opplevelse som gjelder. De voksne har ikke lov å bortforklare eller bagatellisere eller si at såpass må du tåle.

Skolen skal sette inn tiltak til eleven har det bra. Det betyr at de ikke kan si de har gjort alt før de har klart å stanse det som skjer.

Ikke bare tiltak mot den som mobbes. Dommen i Lilandssaken var krystallklar. Tiltak skal iverksettes mot den eller de som volder skade for å stanse det som skjer. Den som mobbes har krav på å få gå i fred. Den som mobbes skal selvfølgelig ivaretas, men det er ikke der problemet sitter.

Det er mye tilgjengelig kunnskap om mobbing. Kommunene kan ikke si de ikke visste eller at de ikke vet hvordan de skal håndtere dette. Det finnes mye forskning og hjelp for skolene der ute om det bare finnes vilje til å gjøre jobben.

Sårbare elever krever ekstra oppmerksomhet. I flere av rettsakene har kommunene prøvd seg på at det er eleven det er noe galt med. Blant annet at barnet er ekstra sårbart. Rettens svar på dette er at mener du barnet er sårbart er det skjerpende at man ikke har gjort mer. Mener man barnet er sårbart må man gjøre en enda bedre innsats.

Ansvaret kan ikke legges på enkelt lærer – samlet vurdering. Det er rektor og kommuneledelsen som har hovedansvar for antimobbearbeidet. Det er også der ansvaret er blitt plassert i mobbedommene.

I går var det alle hjerters dag og jeg fikk hjem denne karen i fra oljå. Han hadde vært på en dubbedittbutikk i Sandnes som jeg ikke husker hva heter og kjøpt gaver til barnebarna. De to eldste fikk walkie talkie. Bestefar måtte selvfølgelig teste det ut. Her er det diskolyset til lille My som testes ut. Hun elsker lys så dette gjør nok susen. Bestefar vet å legge inn aksjer hos barnebarna.

En god torsdag ønskes alle👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s