Å holde barn hjemme i mobbesaker.

Foreldreansvaret er lovhjemlet i Barnelovens paragraf 30. Der står det tydelig at du skal beskytte barnet ditt mot at det ikke blir utsatt for vold eller det som på annet vis kan sette deres psykiske og fysiske helse i fare. I opplæringslovens paragraf 9a står det at alle barn har krav på et godt og trygt læringsmiljø som fremmer læring og trivsel. Her har du alt du trenger for å holde barnet ditt hjemme om det mobbes på skolen. Som forelder MÅ du sette deg inn i lovverket å bruke det til det beste for ditt barn. Frykten for autoriteter og gjengjeldelse må du legge fra deg og skriftliggjøre alle dine henvendelser til skolen. Da er det ikke du som får problemer i ettertid, men skolen. Det kan også forebygge gjengeldelse som ofte brukes som virkemiddel på foreldre som ikke gir seg i mobbesaker.

I det øyeblikket barnet ditt går ut av døra på skolevei til de er trygt tilbake i hjemmet sitt overtar skolen foreldreansvaret etter paragraf 30 i Barneloven. I opplæringslovens paragraf 9a er nulltoleranse lovfestet, noe som betyr at skolen må handle øyeblikkelig å stanse all mobbing som skjer. Gjør de ikke det utsetter de barnet ditt for offentlig omsorgssvikt og de bryter loven. Da er det en selvfølge at du holder barnet ditt hjemme. Du sender ikke barnet ditt til et sted hvor du vet at det utsettes for overgrep hver dag. I dag vet vi så mye om konsekvensen av mobbing og senskader at vi må handle deretter. Det gjelder både for hjem og skole.

Over hele landet har det utviklet seg en ukultur hvor foreldre som står på i sine barns mobbesaker altfor ofte opplever å bli meldt til barnevernet. Skolene melder da fra om sin bekymring for forholdene i hjemmet og eller om skolefravær. At dette handler om mobbing blir ikke nevnt. I tillegg gjøres det uten at foreldre blir informert før barnevernet ringer. Dette er ikke etter loven og kalles gjengjeldelse for varsling. Det handler om holdninger i samfunnet som vi ikke lenger har bruk for. Det er ikke bare vi i FMM som merker dette, men også andre organisasjoner som jobber med dette temaet. Barneombudet har meldt denne bekymringen flere ganger. Jeg var med på et forskningsprosjekt hvor dette kom opp og da var både jurister og mobbeombud som jobbet med dette helt klare på at dette kjente de godt til. Dette var rene hevnaksjoner og at det måtte meldes inn til både kunnskapsdepartementet og helsedepartementet. FMM har tatt dette opp med kunnskapdepartementet i hver anledning og det ligger også inne som en av våre 18 kampsaker. Barnevernet har ikke kompetanse i mobbesaker og skal de inn i mobbesaker må det være på den andre siden av bordet. Da må hensikten være å bidra til å stanse overgrepene og da er det ikke den mobbeutsatte og deres familie side av bordet de skal sitte. Hvis foreldre vil ha hjelp av barnevernet skal de be om det selv. Da blir også barnvernets fremtoning en helt annen. Det blir en helt annen tilnærmingsvinkel.

For å unngå denne formen for gjengjeldelse må alt skriftliggjøres og sendes til skolen. Du må lære deg loven og hva den betyr.

Denne mailen er det som skal til for at skolene ikke sender melding til barnevernet. Her går man rett inn i loven og plasserer ansvar. Det er mange som har levd med mobbeproblematikk i årevis som har benyttet denne med hell. Den kan brukes av de som ønsker det. Altså det er fritt frem.

Barnet ditt har krav på hjemmeundervisning derfor må du som forelder sette deg godt inn i Barneloven og Opplæringsloven. Vet du om flere foreldre og barn ved skolen som sliter med mobbeproblematikk så slå dere sammen. Sammen er dere mye sterkere og kan få til mer. Da er det bare å ønske lykke til. Blir det mange dager med hjemmeundervisning må du huske på å få et vedtak om dette. Det er verdt å huske at det ikke er skoleplikt, men opplæringsplikt i dette landet. Det er også lurt å legge turen innom fastlegen å få en sykemelding til barnet ditt. Der må det stå at barnet holdes hjemme på grunn av det psykososiale skolemiljøet. Det kommer mer om mobbing i bloggen på onsdag.

Da gjenstår det bare å ønske en god mandag til alle. Her har vi fått merke fastelavensria i helga❄️❄️💦💦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s