Barnet ditt mobbes, hva gjør du?

Hva gjør du når du oppdager at barnet ditt utsettes for mobbing? Når barn endrer atferd og blir enten svært stille eller veldig utagerende, er det ofte et varsel om at noe er galt. Da er det lurt å følge med, for det kan bety at barnet ditt blir mobbet.

Hvis du oppdager at barnet ditt blir mobbet må du rapportere det til skolen så fort som mulig. Du må be om at det fattes tiltak i saken og at det utarbeides en antivitetsplan. Det betyr at skolen må iverksette undersøkelser for å finne ut hva som skjer. De må kartlegge omfanget av mobbingen. Hvem er det som mobber og hvem er det som mobbes?

Halvparten av de som mobbes forteller det aldri til noen. Dermed får de heller ikke den hjelpen de trenger og har krav på. Derfor må foreldre følge godt med fordi de er barnets viktigste støttespillere i en mobbesak.

Når skolen har undersøkt og kartlagt situasjonen skal de iverksette tiltak for å stanse mobbingen. Dette skal være tiltak som virker og da i hovedsak tiltak man har forsket på og som man vet virker. Disse tiltakene skal rettes mot den eller de som mobber, men også klassemiljøet. Den som mobbes skal ivaretas gjennom hele prosessen. Dommen i Lilandssaken er klinkende klar. Tiltak skal iverksettes mot den eller de som forvolder skaden, den som mobbes har krav på å få gå i fred. Dette er nulltoleranse i praksis. Skolen er ikke ferdig med jobben sin før mobbingen er stanset og forblir opphørt. Det betyr at skolen må henge på lenge etter at mobbingen er stanset for å forsikre seg om at det ikke blusser opp igjen.

Hvis du som forelder er uenige i tiltakene eller at skolen ikke har laget en aktivitetsplan innen 5 virkedager kan du som forelder kontakte fylkesmannen å klage på/ melde fra om dette. Det vil da være lurt å be fylkesmannen om å fatte et enkeltvedtak i saken. Enkeltvedtak er forankret i forvaltningsloven og er et juridisk dokument for ettertiden og dermed viktig å ha i saken. I tillegg gir det partsrettigheter og innsyn i egen sak.

Du kan ringe inn å klage, men det er alltid lurt å følge opp med en mail hvor du henviser til telefonsamtalen. Det er det lurt å gjøre etter hver henvendelse på telefon som angår mobbesaken uansett hvilken instans du snakker med. Du kan aldri få for mye dokumentasjon i disse sakene.

I mobbesaker er det avgjørende at man har dokumentasjon. Be skolen om å få tilsendt referat etter hvert møte. Hvis ikke du får dette, skriv referat selv og send dette til skolen etter hvert møte. Skolen har dokumentasjonsplikt og fordi bevisbyrden er delt i disse sakene er dette til alles beste. Dokumentasjonen skal legges i elevmappen til hver enkelt elev.

Hvis barnet ditt blir mobbet er det lurt å kontakte fastlegen. Fastlegen ble vår viktigste allierte i vår mobbesak og har vært det til dags dato. Da kan fastlegen henvise videre om nødvendig eller bare journalføre det som en mulig yrkesskade.

Til slutt vil jeg komme med ti punkter til hva foreldre bør gjøre om de oppdager at barnet deres blir mobbet.

1.Lytt til barnets historie.

2.Ta kontakt med skolen å be om et møte.

3. Ta med deg en du stoler på i møtet om du føler deg usikker eller trenger støtte.

4. Sett deg inn i lovgivningen å ta med deg dokumenter til møte med skolen.

5. Be om at det fattes tiltak i saken. Be om en aktivitetsplan.

6. Klag eller meld fra til fylkesmannen om du er uenig i tiltakene eller skolen ikke har laget en aktivitetsplan innen 5 virkedager.

7. Er du ikke fornøyd med fylkesmannens håndtering av saken eller at det brukes altfor lang tid kan du klage til Utdanningsdirektoratet.

8. Dokumenter alt som skjer og samle all dokumentasjon et sted.

9. Før dagbok/logg

10. Send barnet ditt til fastlegen for en vurdering.

Bloggen i morgen vil også handle om mobbing.

Inntil da ønskes alle en god torsdag👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s