FMM møtte Barneombudet i dag.

Dagens tekopp fikk jeg av en famile jeg hjalp i en mobbesak. De syntes den passet godt til meg😜Selv har jeg min egen lille My, mitt yngste barnebarn Amilia.

I dag kom den nye elevundersøkelsen, den første etter den nye mobbelova trådte i kraft. Og det viser seg at enda flere mobbes nå. Det er ikke nytt lovverk som stanser mobbing, det er handling. Lovverket vi hadde var mer enn godt nok. Nulltoleranse lå innfelt i den gamle loven også, nå ligger det i lovteksten. Uten handling er det bare et honnørord altfor mange smykker seg med.

Det viser seg også at tre av fire skoler ikke følger aktivitetsplikten. Aktivititetsplikten kommer i stedet for enkeltvedtaket. De skoler som ikke følger aktivitetsplikten er de samme som ikke fattet enkeltvedtak. Vi i foreldrenettverk mot mobbing var imot å fjerne enkeltvedtaket, noe som gir partsrettigheter og innsyn i egen sak. Enkeltvedtaket var eneste juridiske dokument i mobbesaker og helt avgjørende for de mobbebøter som er gitt av politiet. Bøtene er gitt på manglende eller mangelfulle enkeltvedtak. Vi mente at ikke det var enkeltvedtaket som var og er problemet, men den manglende implementeringen av lovverket i kommuner i skoler. Dette ble i dag dokumentert.

En positiv ting med den nye loven er at man nå kan ta direkte kontakt med fylkesmannen som er klageinstansen i mobbesaker. Det har ført til en mangedobling av klagesaker over hele landet. Det negative er at saksbehandlingen tar altfor lang tid. Klageinstansen har enda ikke benyttet seg av sine muligheter til å sanksjonere selv om det burde vært gjort i flere alvorlige saker.

For at vi skal få kommuner og skoler til å følge lovverket må vi ha på plass en nasjonal uavhengig klageinstans slik de har i Sverige. De har en ordning som fungerer mye bedre enn vår og halvparten så mye mobbing og mange flere mennesker enn vi er. Vi må ha en instans med mennesker med spesialkompetanse som bare jobber med slike saker og så kan de fylkesvise mobbeombudene legges under disse som deres forlengede arm. De må ha makt, myndighet og vilje til å sanksjonere mot de skoler og kommuner som bryter loven på lik linje med brudd på straffeloven og veitrafikkloven. I dag var FMM i møte hos Barneombudet. Elin Magga og Karianne Nergård Smitt stilte fra styret. Det ble et meget fruktbart møte hvor alle disse tingene som jeg har snakket om i innlegget ble debattert. De snakket også om mobbelov i barnehagen, erstatningsoppreisning, fremtidig samarbeid som å få flere barn til å ta kontakt med dem i mobbesaker så de får større eierskap til sin egen sak.

Det blir satt opp nytt møte med FMM og barneombudet til høsten. Det blir gitt et litt lengre referatsak i fbgruppa til FMM senere i dag.

Ønsker alle en super mandagskveld👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s